Takmičenja

Takmičenja

Sport gradi karakter, jahanje ga otkriva.

Mnoge su posebnosti jahanja kao sporta. Jahanje je jedina olimpijska disciplina u kojoj se muškarci i žene takmiče u istoj kategoriji.  Težak, jedan od najtežih i najzahtjevnijih sportova, okuplja mali broj onih koji su istinski sposobni podnijeti kompletan izazov za tijelo, um i duh.

Da bi jahač bio sportista u jahanju, potrebno je da razmisli o dvije stvari:

  1. Vrijeme koje je spreman uložiti u trening
  2. Prihvaćanje rizika od iznenadnih problema, reakcija, povreda

Jahački treninzi su dugi, zahtjevni i naporni. Od jahača se očekuje da se brine za svoju i kondiciju konja, da održava higijenu i njeguje opremu svog konja, hladi ga, šiša, zagrijava, njeguje, masira… Da mu čita misli i potrebe. Da ga voli iznad svega i da jaše po kiši, snijegu, suncu i vjetru. Da konstantno uči i napreduje. Da ispituje potrebe svoga konja. Da njegove potrebe uvijek stavlja ispred svojih, a posebno ispred svog ega.

Za sve to, spreman je samo mali broj jahača, te tako, iz Škole jahanja, iz grupe rekreativaca, samo mali broj dospije u KK Pegasos. Ovi jahači se takmiče u tri discipline – dresura, prepone i daljinsko jahanje.

Dresura u prevodu znači trening i smatra se osnovom svih jahačkih sportova. Jahači i konji treniraju svoju komunikaciju i demonstriraju je kroz setove figura tokom takmičenja. Većina Pegasos jahača su takmičari u dresurnom jahanju. Djelomično zbog prirode ove discipline koja dozvoljava da jednog konja jaše veći broj jahača, a djelomično zbog politike Kluba, koja svakom članu nameće cilj da na takmičenjima ostvari prolazni broj bodova. Na ovaj način, osigurali smo školovanost jahača, bez obzira na njihove privatne ciljeve i discipline u kojima se primarno takmiče.

Daljinsko jahanje podrazumijeva trke na desetine kilometara (obično od 20 do 180 km). Talentirani i uporni jahači Kluba, treniraju konje za ovu disciplinu pod budnim okom trenera. Jahač i konj su sami na stazi tokom treninga i tokom trke te je povjerenje i mudrost od krucijalne važnosti. Umor, iscrpljenost, vremenski uslovi, adrenalin i utjecaj drugih konja na stazi, razlog su brojnih eliminacija i povreda konja tokom takmičenja. Upravo zbog toga, ovi takmičari se obavezuju ostvariti prolazni broj bodova i na dresurnim takmičenjima i ostvariti primarni cilj tokom trke – ne biti eliminisan. Plasman dolazi nakon toga.